Osa 14. Hääkutsut
|Millaiset häät, sellaiset kutsut. Ellet ole poikkeuksellisen innokas ja harrastukseesi täysin hullaantunut ja kirjoittamiseen uppoutunut kalligrafi, suosittelen lintsaamaan vähän käsinkirjoitetun tekstin määrässä.
Harva jaksaa kirjoittaa käsin koko hääinfon ja vielä kopioida kaikki tekstit useampaan kertaan paperille. Leipätekstin voi printata ensin tulostettavalle paperille ja jättää otsikoiden kohdalle tyhjän kohdan, joiden väliin upottaa käsinkirjoitetut otsikot. Itse suosittelen kopiokonekelpoisen paperin ostamista kaupasta ja printtaamaan siihen leipäteksit jollain käsialaasi sopivalla helposti luettavalla fontilla. Kopiokonekelpoisia papereita on eri paksuuksia ja kaikissa taivaankaaren väreissä.

Kivoja ilmaisia fontteja on mm. täällä. 1001 free fonts eli oikeastaan 48369 ilmaista fonttia. Mukana myös kalligrafiaan sopivia fontteja, joista voi ottaa inspiraatiota.
Kun ei käytä sitä kaikkein tylsintä ja mitäänsanomattominta perustoimiston aanelkkua, on mahdollista saada hyvinkin näyttäviä kutsuja itsetehtyinä. Kun jaksaa vähän puljata kirjastontätien kanssa, kirjastossakin saa printattua omalle paperille.

Hääinfo
Yleensä kutsuun ei tungeta ihan kaikkea tietoa, vaan kaikki lisätiedot liitetään mukaan hääinfoon, johon voi laittaa kaiken tarpeellisen juhlapäivästä ja lahjatoiveen.
Hääinfossa on usein tarkempaa tietoa siirtymistä, osoitteita, mahdollisesti kartta, majoituksesta, ilmoittautumisesta, lahjatoiveista, pukeutumisesta, lasten mukaan ottamisesta ja mistä nyt ikinä kukaan haluaakaan lisätä. Hääinfoon on hyvä lisätä sellaiset oleelliset tiedot, jotka ovat oleellisia hääjuhlaa viettäville.
Karttaan voi merkitä vieraille kivoja vierailupaikkoja ja mahdollisia yöpymismahdollisuuksia. Pitkänmatkalaisille tiedosta voi hyvinkin olla hyötyä.
Hääinfo kannattaa pitää kuitenkin ytimekkäänä ja otsikoida se hyvin. Hääinfo voi olla muutamalla pienellä kortilla tai taitetussa esitemäisessä isommassa pläjäyksessä. Toisaalta hääsivustot ovat vähentäneet tarvetta kirjoittaa ihan jokaista yksityiskohtaa infoon.
Illan ohjelmasta, yhteiskuvista, mahdollisista yhteiskuljetuksista, aikatauluista ja parkkipaikoista on hyvä kirjoittaa rivi tai kaksi. Jos juhla tai vihkiminen on tarkoitus järjestää ulkotiloissa, kannattaa muistuttaa järkevistä kengistä, sateenvarjosta ja takista.
Apuvälineiden kanssa liikkuville on hyvä kertoa esteettömyydestä.

Info
Hääkutsut lähetetään viimeistään 2-4 kk ennen pirskeitä, riippuen onko Savet the Datet lähetetty.
Hääkutsussa pitää olla ainakin teidän nimenne, päivämäärä, kellonaika ja vihki- ja juhlapaikka.
Mitä kaikkea hääkutsuun sitten kirjoitetaan? Häät.fi sivuilla on hyviä vinkkejä.
Kutsuetiketistä:

Halpaa paperia ja vähän kultaroiskeita. Ympärille juuttinarua ja pienellä liimatipalla sananjalan lehti. Sisälle kutsu ja hääinfo. Roiskin kutsuun vähän kultaväriä kastamalla siveltimen terän parin euron kultavärinappiin. Hakkaamalla sivellintä kynällä, väri leviää kauniisti pieninä pisaroina. Ei paha, jos tykkää tästä tyylistä.
Posti pelkule ja viimeinen ilmoittautumispäivä
Kutsuun kannattaa ehdottomasti laittaa viimeinen ilmoittautumispäivä. Siitäkin huolimatta ilmoittautuminen tuntuu olevan joillekin ihmisille mahdoton tehtävä.
Jenkeistä on rantautunut lisäkommentti: jos et ilmoittaudu PVM mennessä, otathan oman tuolin ja omat eväät.
Mukaan voi laittaa paluukortinkin ilmoittautumiselle, jos sattuu luottamaan Suomen postiin tai puhelinnumeron tai jopa sähköpostiosoitteen. Muista ehdottomasti päivämäärä, johon mennessä ilmoitetaan pääseekö paikalle. Aina saa soittaa perään, jos ilmoittautumista ei kuulu. Ystävien keskenhän yleensä häitä juhlitaan ja olisi surkeaa jos posti olisi kadottanut kutsut. Ei ole kerta tai kaksi kun näin on käynyt. Turha kursailla, luuri käteen ja kyselemään.

