Osa 5. Italic -kirjasintyyppi ja Parallel Pen

Parallel Penillä tai muilla vastaavilla leveäkärkisillä kalligrafiakynillä voi tehdä mm. kirjasintyyppiä, jonka nimi on Italic. Tyyli syntyi Italiassa renesanssin aikaan ja siitä on aivan loputon määrä versioita. Ollaanpas tässä kohtaa rehellisiä, osaan vähän, mutta vain vähän. Jos ei halua vielä ostaa kynää tai tyyli tunnu omalta, leveäkärkisellä yliviivaustussilla, spriitussilla tai talttapäisellä pensselillä voi vähän fiilistellä ensimmäisiä harjoituksia.

Parallel Penissä on paksu terä ja sillä voi tehdä tehdä Italicin lisäksi hevarityylistä goottilaista kirjaimistoa, unisiaalia eli vanhan irlantilaistekstin näköistä kirjasintyyppiä, puoliunisiaalia ja vaikka kirjoittaa arabiaa. Jos haluaa, näihin voi uppoutua vaikka lopuksi ikää, eikä pääsisi silti ikinä maaliin, koska aina voi oppia lisää tekniikkaa, historiaa tai luovaa suunnittelua ja piirun tarkkaa toteutusta.

Goottihäihin kirjasintyyppejä on niin upeita, että oikeastaan harmittaa, että en pääse sellaisia järjestämään.

Parallel peniin saa loputtoman määrän eri värejä. Samantyyppisiä leveäkärkisiä kyniä saa melkein kaikista hyvinvarustelluista kirjakaupoista ja Parallel Penejä on nähty jopa Clas Olssonilla.
Harjoitus. Tee ensin alaosan kädenlämmittely. Sen jälkeen piirrä kirjaimet vaikka leveäkärkisellä spriitussilla tai talttapäisellä siveltimellä. Spriitussin terä ei ole suora kuten Parallel Penissä, mutta sillä voi aloitella.
Harjoitus. Testaa saatko aikaiseksi Italicin suuraakkoset.
Terää pyörittelemällä ja terän painetta suhteessa paperiin vaihtamalla saa aikaiseksi vaikka mitä. Ihan rehellisyyden nimissä, tämä ei todellakaan ole minun tekemäni teos, vaan latasin sen ilmaisesta kuvapankista inspikseksi! Olen vielä valovuosien päässä tälläisestä jäljestä.

Italicin perusteet muutamassa lauseessa

Italic on tyyliltään sujuvaa ja selkeää. Yksinkertaisimmillaan se on muotokieleltään samanalaista kuin tekstaaminen. Kirjaimisto on kapeaa ja kallistuskulma on 5 tai 12 astetta.

Terän kallistuskulma on 45 astetta. Vaikka terä on leveä, sillä voi hyvin piirtää kapeaa viivaa. Parallelista tulee kohtuullisen paljon mustetta kirjoittaessa, joten sen kanssa ei voi oikein käyttää huokoista paperia.

Aloita kapealla terällä

Teränleveyksiä on laidasta laitaan. Oma oranssikärkinen kynäni on 2,4 milliä, koska ajattelin, että harjoittelu voisi olla helpointa kapealla terällä. Totuus on, että tämä on minulle kynistä vaikein ja aina välillä tekisi mieli unohtaa koko juttu. Mutta sitten aina näkee jotain makeeta, jota haluaisi oppia. Kalligrafian oppiminen tuntuu välillä hullun yritykseltä hakata päätä seinään, kunnes seinä joustaa!

Infoa:

  • Kirjaimet rakentuvat viivoista ja viivoilla on tietty piirtämisjärjestys. Se kannattaa opetella, jos haluaa kehittyä tavallista paremmaksi. Pinterestistäni löytyy useita tutoriaaleja.
  • Facebook -ryhmäämme on tulossa videotutoriaaleja aiheesta.
  • Jos haluaa vähän tyypata, voi kirjoittaa tämän sivun kuvien kirjaimet harjoitukseksi.
  • Italiciin kuuluu se, että kapeiden ja leveiden vetojen välisen eron pitää näkyä. Kun terä on 45 asteen kulmassa, ohuet vedot syntyvät lähes automaattisesti.
  • Tärkeää on kirjaimien oikea korkeus ja terän kulma suhteessa paperiin. Kirjainten välistäminen vaatii silmää ja useita harjoituksia.
  • Muista aloittaa lämmittämällä käsi. Yksinkertaisia lämmitysharjoituksia on tämän sivun kuvissa.
Yliviivaustussin vino kärki ei ole täysin optimaalinen Italicciin, mutta sillä voi testailla, olisiko tämä sinun juttusi. Tee viisi sokeripalan muotoista neliötä paperille allekain. Sääntöjen mukaan, viisi sokeripalaa on sopiva korkeus kulloiselle terän leveydelle. Piirrä poikkiviivat, joiden väliin kirjoitat sokeripalojen korkeuden mukaan. Pienten kirjainten tulisi olla riittävän korkeita, että saat viivojen välit täytettyä. Isot kirjaimet ja ylä- ja alapidennykset saavat tulla reilusti yli.

Seuraavaan artikkeliin. Osa 6. Upea mustekynä