Osa 2. Harjoittelu on halpaa, mutta pakollista!

Ennen kuin löydät oman tyylisi ja käsialasi, pärjäät paperilla, jollain ruppusella kotona tai töissä pyörivällä tussilla ja parilla lyijykynällä. Kynäkaupoille ehtii myöhemminkin.

Hääkalligrafiatarvikkeisiin, kutsuihin ja muihin tuotteisiin saa upotettua joko rajattomasti tai ihan vaan muutamia kymppejä. Yritän kuitenkin parhaani, että vinkkini sopivat myös budjettihäiden ja ekohäiden järjestäjille. Kallein kynäni maksoi parikymppiä. Mustekynän terät maksavat pari euroa kappale, halvimmat pidikkeet 4 euroa ja ne toimivat aivan yhtä hyvin kuin kalliimmatkin. Näyttävät vain vähän tylsemmiltä. Mustetta saa vitosella. Metallivärinappeja parilla eurolla.

Tämä on pitkälle tee-se-itse -kurssi. Kaikkea ei silti tarvitse tehdä itse.

Oikeanlainen paperi on tärkeää

Hyvä paperi on kaiken a ja o, mutta ennen kuin olet löytänyt oman tyylisi, et tarvitse kuin kopiokonepaperia. Paperista olen kirjoittanut kokonaisen artikkelin. Väitän, että halutessaan kaikki paperituotteet saa tehtyä riisillä erikoispaperia, joka maksaa parisen kymppiä.

Itsetehdyn kalligrafian avulla on mahdollista säästää.
Ruskeat paperipussit on halvempia kuin painetut ja itsetehtynä taatusti omaperäisiä.

Anna oman tyylin kehittymiseen aikaa

Kun aloitin harrastukseni kuvittelin olevani kiinnostunut kalligrafiasta leveällä terällä. Olin väärässä. Saan omasta mielestäni parasta jälkeä mustekynällä ja sillä harjoittelu on minusta aina hauskinta. Siksi suosittelen harjoittelemaan ensin vähän aikaa, ennenkuin päättää millaista tyyliä lopulta tekee.

Itse tekemällä on mahdollista säästää pitkä penni

Tällä kurssilla yritän käyttää sekä kynissä että materiaaleissa kohtuuhintaisia materiaaleja Tigeristä, Söstrene Grenestä ja erilaisia kirpparilöytöjä. Lähes kaikissa artikkeleissani on vinkkejä mistä materiaaleja saa järkevään hintaan. Harjoituksia varten ostin lähes 50 kirjekuorta Kierrätyskeskuksesta parilla eurolla. Käyttämäni mustat kiiltävät paperit ovat Tigerin kirjekuoria. 10 kappaletta kahdella eurolla.

Tällä kurssilla tarvitaan aluksi:

  • Tyhjää pöytätilaa ja rauhaa keskittyä hetkeksi.
  • Viivotin, kumi, pari lyijykynää, terotin ja ohutkärkinen tussi.
  • Ohut pensseli, jossa on mahdollisimman nopeasti takaisin muotoonsa palaavat harjakset tai vesisäiliökynä.
  • Aluksi riittää ihan vain kopiopaperi tai vanha ruutuvihko, mitä nyt kotoa sattuu löytymään. Laskut ja niiden kirjekuoretkin ovat aivan loistavia harjoitusalustoja.
  • Tahtotilaa opiskella ja harjoitella edes vähän.

Tämä on ennen kaikkea kalligrafiakurssi, vaikka välillä lipsahdankin askarteluohjeiden puolelle.

Sinusta ei tule tällä kurssilla täydellistä

En voi luvata, että sinusta tulee niin hyvä, kuin toivoisit olevasi. Minäkään en ole omasta mielestäni riittävän hyvä vielä.

Opiskelun ja harjoitussessiot joudut tekemään itse. Lupaan auttaa niin paljon kuin pystyn ja koska harrastukseni on vielä suhteellisen uusi, kuvittelen osaavani neuvoa miten pääsee aina seuraavalle tasolle. Jokainen määrittelee itse sen tason mitä tavoittelee. Jos en osaa enää neuvoa sinua eteenpäin, tiedän kyllä kuka Suomessa osaa.

Harjoitella voi aina.

Harjoittelu onnistuu tylsissä palaverissa, kauppalistoja kirjoittaessa, opiskellessa, puhelimessa puhuessaan, mietiskellessään, suunnitellessaan projekteja, tarvikelistoja kirjoittaessaan ja odotellessaan.

Aina harjoittelu ei maistu. Silloin on hyvä etsiä inspiraatiota. Sitä löytyy kaikkialta missä on kirjoitettua tekstiä ja kuvataidetta.

Rauhoitu!

Itse koen kalligrafian hengitys- ja mindfullness -harjoitukseksi. Ennen kuin aloitan, yritän hiljentyä ja hengitellä. Rentoutan olkapääni ja yritän etsiä hyvän asennon.

Ennen kuin piirrän viivan johonkin oikeaan tuotokseen, käyn mielessäni läpi millaista viivaa olen tekemässä. Yritän visualisoida tavoitteeni viivalle. Kun teen tosissani, yritän keskittyä vain siihen mitä olen tekemässä.

Jos haluat harjoitella tosissasi, eikä sinulla ole ruuhkavuosia, lapsia, koiria, elämää tai muutakaan häiriötekijöitä:

  • Etsi hiljainen paikka, jossa voit harjoitella puolisen tuntia joka päivä.
  • Hiljenny! Laita luuri äänettömälle ja sulje telkkari. Jos haluat kuunnella musiikkia, kuuntele jotain rauhoittavaa.
  • Tyhjennä mielesi. Maailmassa on vain sinä, tyhjä paperi ja kynäsi.
  • Ota hyvä asento. Pidä aina kynää samasta kohtaa kiinni. Jos teet pientä teosta, tue kätesi hyvin paperin päälle, koska se lisää käden hallintaa.
  • Tutustu välineesi ominaisuuksiin. Tee lämmittelyharjoituksia erilaisilla viivoilla. Fiilistele millaista jälkeä saat aikaiseksi.
  • Kun olet löytänyt oman tyylisi, harjoittele sitä uudestaan ja uudestaan, jotta kätesi muistaa jokaisen vedon.
  • Ainoastaan harjoittelemalla tulee hyväksi. Kuinka hyväksi haluaa, on ihan jokaisen oma asia. Ne on häät, eikä taidenäyttely.

Tsemppiä harjoitteluun!

Seuraava artikkeli. Osa 3. Aloita siveltimellä tai vesisäiliökynällä