Osa 3. Aloita harjoittelu halvalla vesisäiliökynällä tai pienellä pensselillä

Näissä harjoituksissa on perusteita kaikelle mitä harjoitellaan jatkossa, joten suosittelen lukemaan tämän artikkelin ja ainakin kerran kokeilemaan näitä harjoituksia.

Vesikynällä harjoittelu on halpaa

Vesikynällä saa todella kaunista jälkeä pienellä harjoittelulla ja mikä parasta väriä voi vaihtaa lennosta tai vaikka joka kirjaimella. Itse olen aloittanut ensimmäiset harjoitukseni vesikynällä ja koska vesivärikynän kanssa ei tarvitse olla kovin tarkka paperista, harjoittelu on halpaa kuin saippua. Kopiopaperilla ja muutamalla vesivärinapilla pääsee jo pitkälle.

Ennen kuin kokeilin näitä sivellinharjoituksia, lihasmuistini ei oikein tiennyt, että mihin kohtaan kirjainta tulee paksua viivaa ja mihin ohutta tai miten kirjaimille saa yhtäleveät välit.

Tankattuani riittävästi juuri näitä samaisia harjoitteita, yhtäkkiä jotain klikkasi ja asiat, joita olin mietiskellyt, olivatkin täysin loogisia. Alussa taidot yleensä kehittyvät nopeasti. Sinä päätät mikä on riittävä määrä harjoituksia ja millaiseen jälkeen olet tyytyväinen.

Harjoitellessa voi aina kirjoittaa vaikka ihan vaan aakkoset. Jos kirjoittaa runon pätkiä tai muuta, pitää olla tarkempana siitä mitä kirjoittaa ja se vie osan keskittymisestä. Harjoitusaakkosissa ole mitään väliä vaikka parit kirjaimet jäisivätkin välistä.

Harjoitellessa paperilla ole niin väliä

Jos haluaa tehdä häädokumentteja vesivärikynällä on siirryttävä kunnon paksuun paperiin, joka kestää kosteutta rypistymättä ja sotkematta kirjainten ääriviivoja. Usein rypyt siliävät paksun painon alla tai jopa silittämällä ilman vesihöyryä ja mahdollisimman matalalla lämpötilalla ja voipaperin alla, mutta lopputulos ei aina silti ole ihan täydellinen, mutta ensin harjoittelemaan!

Jotta tottuu kynään, kannattaa harjoitella aluksi ihan vain viivoja ja mutkia, jotta silmä- ja käsikoordinaatio paranee ja kynällä saa aikaiseksi paksuja ja ohuita viivoja, kuten kalligrafiassa on tarkoituskin.

Harjoitus numero 1. Aloita lämmittelemällä käsi.
Lämmittelyn idea on se, että käsi tottuu juuri siihen terään millä on tekemässä töitä.
Ylimmällä rivillä olen yrittänyt tehdä yhtä leveitä ja pitkiä viivoja. Toisella rivilläon alaspäin kapenevaa ja alaspäin levenevää viivaa. Kolmannella yritin tehdä vuorotellen paksua ja ohutta. Vaakasuoraan olen yrittänyt saada aikaan tasapaksua ohenevaa, levenevää ja vuorotellen paksua ja ohutta. Alla kirjainten perusmuotoja, joita aina tarvitaan.

Ylös mennään aina kevyesti eli ohuella viivalla ja alas tullaan painamalla, jolloin piirtyy paksumpaa viivaa.

Kyse on ihan millimetrin sadasosista, että syntyykö kynällä sutta ja sekundaa vai tyylikästä viivaa, jossa ohuet ja paksut kohdat erottuvat kuten pitääkin. Siksi näitä juttuja harjoitellaankin useaan otteeseen, että ne menevät lihasmuistiin ja ne oppii tekemään vaikka unissaankin.

Ylös ohuella. Alas paksulla. Toistetaan kunnes onnistuu. Ei välttämättä onnistu ekalla kerralla. Eikä jostain syystä joka päivä muutenkaan käsi ole samaa mieltä. Mitään oikeaa selitystä en ole aina löytänyt siihen, että kalligrafia ei vaan onnistu joka päivä. Syytettäkööt siitä vaikka sitten biorytmejä. Deellä oli tällä kertaa huonot rytmit.

Nämä harjoitukset eivät mene hukkaan.

Samaa “ylös paksulla, alas ohuella” -tekniikkaa käytetään väärennetyssä kalligrafiassa ja mustekynässä, joten vesikynällä tai pensselillä harjoittelu ei mene missään nimessä hukkaan. Modernissa kalligrafiassa on kysymys liikkeiden siirtämisestä lihasmuistiin ja oman tyylin ja muotokielen löytämisestä. Niiden löytymiseen on varattava aikaa. Toiset pääsevät pitkälle nopeastikin ja osalla tyylin löytäminen vie aikaa. Kun pääsee sinuiksi valitsemansa kynän ja paperin kanssa, edistyminen on nopeaa.

Aina kun turhauttaa, mieti kuinka helppoa olisi lopulta tehdä tälläinen pöytänumerokyltti ja kuinka upealta se voisi näyttää teidänkin häissänne.

Sivellintekstaus sopii hyvin otsikointiin

Vesisäiliökynällä on helppo tehdä otsikoita esimerkiksi kutsuihin tai vaikka hääinfoon. Rempseän lennokkaan tyylin voi aina yhdistää myös johonkin yksinkertaisempaan kirjasintyyppiin, jotta viestin lukeminen ei tuntuisi liian raskaalta. Vesisäiliökynällä tai siveltimellä tehty teksti on usein aika isoa kirjasintyyppiä. Metallivärinapit ja tuubivärit mahdollistavat minkä tahansa värin. Tuubeista saa montaa eri väristä kultaa, kuparia ja hopeaa. Finetecillä on kaikki maailman värit metallinsävyisenä.

Ohuella terällä on helpoin tehdä tarkkaa työtä

Vesisäiliökynän saa muutamalla eurolla esimerkiksi Tigerista, akryylipensseleitä löytyy usein kotoa ja ohutkärkisiä vesisäiliökyniä ainakin Suomalaisesta kirjakaupasta. Ohutkärkisellä on helpompi tehdä vuorotellen ohutta ja paksua viivaa.

Muista:

  • Pensseli pitää kastaa useammin väriin, kuin vesisäiliökynä. Säiliöllisen pensselin sivellinterä ei kuivu harjoiteltaessa samalla tavalla, koska puristamalla säiliötä saa lisää vettä.
  • Jos käytät pensseliä, sen harjasten pitää olla joustavat, jotta viivan paksuusvaihtelut onnistuvat. Ohut kärkinen akryylipensseli on paras.
  • Harjoittelupaperina voi käyttää vaikka töistä “lainattua” ihan tavallista kopsupaprua.
  • Kirjekuoret, laskut, lippuslappuset ja muu kierrätykseen matkalla oleva paperi kannattaa käyttää harjoituksiin.
  • Taidot eivät kehity yhdessä illassa. Ole itsellesi armollinen.

Tein facebook-ryhmäämme videon sivellintekstauksesta.

https://www.facebook.com/watch/?v=214361293342918

Inspiraatiota:

Inspoa voi käydä kurkkimassa Pinterestissä, johon olen kerännyt aiheeseen liittyviä kortteja.

Pinterestissäni on tauluja ihan kaikista niistä aiheista, joita käymme läpi tällä kurssilla.

Meidän oma Facebook-tukiryhmämme videoineen starttaa heti kun saamme tarpeeksi kurssilaisia kasaan. Jos et ole vielä saanut kutsua, laitathan postia osoitteeseen annakristakonttinen@gmail.com

HOX!

Jos sinulla ei ole vielä käytössäsi hyvää pensseliä tai vesisäiliökynää ja hinku harjoittelemaan on kova, hyppää seuraavaan artikkeliin. Väärennetyssä kalligrafiassa selviää ihan vaan millä tahansa kynällä, vaikka lyijärillä! Mikään harjoittelu ei mene koskaan hukkaan.

Seuraava artikkeli. Osa 4. Väärennetty kalligrafia.