Osa 8. Krumeluurit, kiehkurat, koristelut ja alleviivaukset

Kun olet oppinut pienaakkoset, isot kirjaimet ja olet saanut aikaiseksi sinua edes vähän miellyttävää jälkeä valitsemallasi tyylillä, on aika opetella tekemään jäljestä vieläkin upeampaa. Vaikka olisitkin tekemässä yksinkertaista kirjasintyyppiä, näiden harjoitusten tekeminen mahdollistaa uusien kokeilujen ja tyylien syntymistä. Sitä paitsi näiden harjoitusten tekeminen on rentouttavaa ja hauskaa.

Sivun lopusta löydät sekä linkin Pinterest boardiin, jossa on lisääesimerkkejä että kiehkuraiset aakkoset. Kiehkuroita lisätään useimmiten alkukirjaimiin, sanan loppuun tai kirjaimiin, joissa on ala- tai yläpidennys. Erilaisia kiehkuroita voi lisätä kirjaimiin myös oman maun mukaan. Erilaisia alkukirjainmalleja on aivan loputtomiin.

Joskus on hankala keksiä nimiä ja kirjoitettavaa. Itse harjoittelen usein telkkarin ääressä ja minulta usein jää jälkeeni lappuja, joissa voi lukea se oli ”murha, amazing, galore ja vihreä” eli kaikkia satunnaisia sanoja, joita olen kuullut televisio-ohjelmasta tai jostain keskusteluista. Kirjoitettuani kaikkien tuttavaperheiden jäsenten nimet, ymmärsin, että se voi tuntua vähän ahdistavalta, jos saan sydärin kesken homman, joten siirryin suosiolla jossain vaiheessa vanhoihin telkkariohjelmiin.

Kun teen oikein tosissani aloitan ensin kirjoittamalla viivalle pelkästään pienet kirjaimet eli gemenat. Sen jälkeen hahmottelen mukaan kiehkurat ja lopulta vasta kirjoitan kalligrafialla. Pehmeä lyijykynä pyyhkiytyy helposti melkein miltä tahansa pinnalta.

Jos valmistautuu häihin, sukulaisten nimiä ja vaikka omaa uutta nimeään voi pyöritellä. Kun teen isoa ja näyttävää jälkeä, teen usein luonnokset ensin suttupaperille lyijärillä. Suunnittelen heitot, koristelut ja alleviivaukset ensin ja vasta sitten kirjoitan nimen paperiin.

Tälläinen tuli lopullisesta teoksesta. Ärrän alusta lähtevä viiva ei ole tarpeeksi pyöreä ja kaikki kirjaimet ovat keskenään vähän eri kulmassa. On makuasia olisiko tämä riittävän hyvä postitettavaksi. Itselleen kannattaa olla armollinen. Rouva Kukka olisi luultavasti otettu tästäkin versiosta ja kuori paljastaisi, että hän on pääsemässä hienoihin juhliin.

Jos kalligrafiassa usein mennään painamalla alas ja lentämällä ylös, poikkiviivoissa usein paksunnetaan se kohta mihin lumi jäisi parhaiten, jos viivan päälle tulisi kunnon lumistuisku. Päihin voi pyöritellä pienet pallot. I- ja j-kirjainten päälle voi tehdä häihin hyvin sopivia sydämiä tai vaikka tähtiä. Alaviivoista voi tehdä aaltoilevia, erilaisia silmukoita ja spiraaleja.

Jos tuntuu, että omat koukerot näyttävät rumilta tai ovat väärässä paikassa, esimerkkejä löytyy mm. Pinterestistä loputtomiin. Olen tehnyt pienen boardin ihan vain heitoille ja koristeille.

Näihin harjoituksiin kannattaa heittäytyä. Venytä harvaa, tikkaa tiivistä ja heittele ylösalas menevää kirjasintyyppiä. Tee lennokasta ja pyöreää. Isoa ja pientä. Venytä heittoja yläpuolella ja alapuolella. Tee lisää koristeluja sekä sanan yläpuolelle, että alapuolelle. Älä välitä siitä, että kuinka tarkkaa ja kontrolloitua jälkeä teet, vaan yritä tehdä upeaa lennokasta jälkeä.

Tästä ilmaisesta dokumentista löytyy kaikkea superhienoa testattavaksi ja harjoiteltavaksi.
Harjoitus. Lisää kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin välein oikein kovin paljon kippuroita, koristeita ja kiehkuroita. Ylä- ja alapidennykseen voi aina lisätä kaikkea ylimääräistä. Tämä on minusta harjoituksista hauskin, koska tässä saa käyttää luovuuttaan. Tälläkin kertaa harjoitus vei niin mukanaan, että tekstiin lipsahti typo.
Maltillisen kiehkuraiset pienaakkoset.
Hyvin yksinkertaiset, mutta aika klassiset isot kirjaimet. Näillä ei oikein voi kirjoittaa leipätekstiä tai osoitetta, vaan on kehitettävä joku muu kirjasintyyppi, jota käyttää leipätekstissä.

Harjoitus: Kirjoita kutsuttujen nimiä mahdollisimman isoilla lennokkailla kirjaimilla. Tee jokaiselle nimelle ylös ja alas joku kiemura sekä ylle ja alle kiehkuroita.

Seuraavaan artikkeliin. Osa 9. Millaista paperia?