Osa 9. Millaiselle paperille?

Askarteluliikkeet myyvät uskomattoman hienoja erilaisia paperituotteita, joita ostaa. Ne ovat ihania ja niitä kannattaa ehdottomasti käydä hypistelemässä. Osa niistä maksaa maltaita.

Varmista aina, että kynä ja paperi ovat kuin luodut toisilleen. Muuten tulee paha mieli ja kallis lasku.

Erilaisille tyyleille ja kynille on valtavasti erilaisia papereita.

Jos kaiken haluaa tehdä itse, hyvin valituista paperikaupoista ja Tokmannilta saa ihan riittävän upeita papereita kalligrafiaa varten. Moni kalligrafi käyttää harjoituksiin ja teoksiinsa Xerox Colotech+ silk paperia, joka painaa 120 g/m2. Useimmiten on painava paperi on myös paksua paperia. Tavallinen kopiopaperi on yleensä 80gsm. Se ei näytä kovin juhlavalle eikä tyylikkäälle, vaan on lötköä ja arkista.

Colotechia saa 500 kappaleen riisin parilla kympillä. Yleensä pidän ohjenuorana, että alle 200 grammaiselle paperille ei kannata oikeastaan tehdä kutsukortteja. Materiaali näyttää helposti lötköltä ja se rypistyy helposti ellei sitä kohtele silkkihansikkain.

Pastellivärit ja erilaiset murretut värit ovat hääkalligrafiassa eniten käytetty värimaailma.

Harkitse tarkkaan mille alat

Askartelupapereita on sen tuhannen sorttia. Parhaiten pärjää hypistelemällä ja testaamalla ja kysymällä. Perussääntö on, että tasapintaista mustekynälle ja huokoisempaa tussille. Tussin kärkeä on helpompi hallita, kun paperissa on kitkaa. Mustekynä tarvitsee tasaisen pinnan. Vesisäiliökynällä tehtäessä paperin pitää sietää kosteutta rypistymättä ja ruttaantumatta. Akvarellipapereita on sekä karkeapintaisia että tasapintaisia.

Parhaat tussiteokseni olen tehnyt halvalle kilopaperille Tokmannilta. Vitivalkoinen paperi näyttää helposti toimiston kopiopaperille, mutta heti kun paperi on kermanvalkoista tai pastellin väristä, se näyttääkin juhlavammalle.

Vasemmalla Tigerin vesiväripaperia kultaisilla kuvioilla. Seuraavana Tokmannin kilopaperia, joka sopii tussilla harjoitteluun ja on puoli-ilmaista. Punainen paperi on joku vanha halpakauppalöytö, mutta tasaisen pintansa takia sopii täydellisesti musteelle. Oikeassa reunassa hääaskartelussa usein käytetty kuultopaperi, josta voi tehdä mitä vaan ja sen läpi kirjoittaminen on kätevää, koska sen on läpikuultavaa. Kuultopaperi toimii myös kopiokoneessa, vinks vinks.

Kiiltävää vai mattaa?

Itse pidän eniten Colotechistä, mutta se ei kiiltävyydessään miellytä kaikkia. Colotech on päällystetty, kiiltäväpintainen paperi, joka on alunperin tarkoiteetu digitaaliseen väritulostukseen ja -kopiointiin. Paperin tasainen rakenne mahdollistaa mustekynän liukumisen optimaalisesti. Oman riisini hain Kampin Suomalaisesta. Jos käyttää paljon mustetta 120 grammanen saattaa vähän rypistyä, mutta harvoin häiritsevästi. Ostaako mattaa vai kiiltävää on lopulta ihan vaan makukysymys. Muistutan tässäkin vaiheessa, että hulvattomat häät eivät ole kiinni siitä, että kuinka täydelliset paperituotteet saat aikaiseksi.

Kalligrafiapaperin ominaisuudet ovat huimat. Tämä versio mattapintaista, kestää vesiväriä, toimii kaikille mahdollisille kynille ja musteille. Valitettavasti se maksaa lähes euron arkki Temperassa.

Painotaloista ja erikoisliikkeistä saa vaikka ja mitä. On helmiäispaperia, pitsireunaa, foliointia eli metallivärillä painettuja tekstejä tai kuvioita, stanssattuja eli muotoon leikattuja reikiä, preeglausta eli paperiin prässättyjä kohokuvioita ja vesileimoja.

Italicin perusaakkoset tein kirjekuoreen ja “ihana päivä” syntyi lapsen vanhalla perustussilla kopiopaperille.

Harjoitus:

Kaiva kotoasi erilaisia papereita ja kyniä. Kokeile miten ne sopii yhteen ja mikä tärkeintä, millaista käsialaa yhdistelmä sinussa inspiroi.

Muista:

Testaa sopiiko kalligrafiakynäsi ja musteesi yhteen paperin kanssa, ennen kuin ostat paperia.

Sopiva paperi ei välttämättä ole kallista. Suomalaisesta kirjakaupasta saa upeita kopiopapereita eri väreissä ja jopa helmiäisenä, joita tulostella kirjastossa tai jos pomo antaa luvan tai satut olemaan itse oma pomosi, työpaikan kopiokoneella.

Infoa:

Tsekkaappa huviksesi mitä kaikkea saa korttiaskarteluun ja hääinfojen printtaamiseen ihan vaan valtakunnallisesta

Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Osta liikaa paperia. Suttua ja makkelia ja kirjoitusvirheitä tulee aina.

Eko- tai zero waste -häihin paperin voi tehdä jopa itse vanhoista kirjekuorista. Youtubessa on uskomattoman paljon ohjeita. Kotikonstein paperista tulee helposti eläväpintaista ja rosoista, mutta kynän ja kalligrafiatyylin voi valita sen mukaan. Esimerkiksi sivellintekstaus ja sivellinkuviointi sopii mainiosti itsetehdylle paperille. ‘

Seuraava artikkeli. Osa 10. Save the date, varaa päivä, pistä kalenteriin