Usko tai älä — hääkalligrafiakurssi vähentää stressiä!

Kalligrafia on yhtä loputonta mindfullness -harjoitusta. Kun keskittyy piirtämään kauniita kirjaimia, ihania koristeita ja piirtämään kukkia, ei yksinkertaisesti voi stressata muusta kuin juuri siitä mitä on tekemässä. En kuitenkaan väitä, ettei väliällä tekisi mieli heittää kaikki tarvikkeet seinään ja mennä ostamaan kaikki kaupasta tai tilata painosta. Olkoot tämä varoituksena, sillä kurssin järjestäjä ei kuitenkaan vastaa hajonneista tarvikkeista tai irtaimistosta. Ei myöskään menetetystä vapaa-ajasta tai yöunista.

Kaikista tarvikkeista selviää tarvittaessa alle viidelläkympillä

Kauniit kutsut eivät ole kiinni rahasta. Jos oikein haluaa tiristää kengännauhabudjetilla, pärjää lyijärillä, parilla mustalla tussilla, liimalla, viivottimella, mattoveitsellä ja 20 euron paperipinolla. Ekohäiden hääsuunnittelija voi tehdä kaiken ympäristömerkitystä paperista ja kierrätysmateriaaleista.

Alkeellisilla piirustustaidoilla, harjoittelulla ja pienellä kekseliäisyydellä voi saada upeat kutsut, kuoret, pöytäkortit jne. Kursseilla yritän parhaani mukaan neuvoa miten tehdä kaunista yksinkertaisilla konsteilla. Pinterest on täynnä helppoja ideoita.

Jaan myös käteviä vinkkejä kuten sen, että hääinfon leipätekstit voi tulostaa itse ostetulle ja kutsuun sopivalle erikoispaperille kirjastossa 20 sentin kappalehintaan ja kirjoittaa kalligrafialla otsikot tulostuksen jälkeen. Laserprintterin jälkeä ei erota melkein kukaan digipainon jäljestä. Entisenä mainostoimiston tuottajana tiedän painamisesta sen verran, että kehtaan vähän neuvoa jatkossakin miten tehdä melkein kuin painojälkeä, mutta halvemmalla.

Muutamalla kikkakakkosella kirjekuorista saa upean näköisiä itsetehtynä.

Opettelu vie aikaa, mutta on hauskaa

Jokainen määrittelee itse oman tasonsa ja sen mitä pitää kauniina. Kalligrafiaan liittyy se, että yleensä eteneminen on alussa nopeaa, jonka jälkeen eteneminen hidastuu ja harrastus turhauttaa.  Siitä kun jaksaa taistella yli, harrastus palkitsee. Jokaisen matka on tietysti erilainen ja meidän tyylimme ja vaatimuksemme erilaisia keskenämme.

Opetan ja neuvon kursseilla useita kirjoitustyylejä ja fontteja. Kalligrafiaa voi harjoitella missä tahansa mistä löytyy kynä ja paperia, joten aina ei tarvitse istua kotona harjoittelemassa. Itse olen tietämättäni opetellut alkeet tylsillä luennoilla kirjoittamalla ”muistiinpanoja” eli leikitellyt käsialoilla.

Paikkakorttien tekeminen on hauskaa ja malleja on loputtomasti!

Tee omannäköistä

Modernissa kalligrafiassa ei ole sääntöjä. Jokainen voi kirjoittaa miten haluaa ja mille materiaalille haluaa.

Opetan modernin kalligrafian perusteet ja keskityn muutamaan helppoon ja hyvään käsinkirjoitettuun kirjasintyyppiin, joista voi kehitellä itse loputtomasti uusia kirjasintyylejä.

Olen yhä omasta mielestäni vasta-alkaja itsekin, joten yritän toistaa sen tien opetuksessa, joka sai minut lähes tyytyväiseksi omaan jälkeeni. Kukaan ei koskaan ole täydellinen, mutta juuri se tekee kalligrafiasta niin mielenkiintoista, että aina voi kehittyä vielä lisää.

Kursseilla on hyväksyttävä se, että jos ei ole printteri, täydellistä ei ole. Käsityö on aina tekijänsä näköistä ja rakkaudella tehtyä.

Materiaaleihin voi käyttää loputtomasti rahaa, mutta harjoitella voi jopa Pirkka-lehdellä ja tussilla. Harrastuksen voi aloittaa vaikka saman tien kirjoittamalla lehteen kaikki otsikot uudestaan omalla käsialalla. Onpahan vierailla ihmeteltävää, jos löytävät täyteen kirjoitetun lehden!

Aloittelijakin voi tehdä näyttävää jälkeä pienellä harjoittelulla

Kiepauttamalla parit hienot alkukirjaimet ja muutamat koukerot saa helposti riittävän näyttävää jälkeä. Jos pitää kullasta, kimalteista ja pitsistä, kaiken voi kuorruttaa halutessaan kaikella ihanalla ja kiiltävällä.

Tokmannilta, Clas Ohlsonilta, Tigerista ja muista halpakaupoista sekä kirppareilta löytyy kaikkea vähän halvemmalla. Tämän sivun mustat paikkakortit on tehty isoista mustista kirjekuorista, joita saa kahdeksan kahdella eurolla. Niistä saisi helposti lähemmäs parisataa pientä paikkakorttia. Kultavärinappi maksoi kolme euroa. Olkavarsipidike maksoi 3,95 euroa Temperasta ja terä 3 euroa.

Kalligrafiaa pitäisi jatkuvasti harjoitella ja harjoitella ja harjoitella. Se on vähän kuin viulunsoittamista. Oikotietä onneen ei oikein ole, mutta olen silti yrittänyt rakentaa sellaisen kurssin, jossa yritetään päästä kohtuullisen pienellä vaivalla riittävän näyttävään lopputulokseen.

Isoäitini aikoinaan opetti, että köyhä saa olla, mutta ei avuton. Tämä on säästeliään ja askartelua sietävän ihmisen kurssi, jossa opitaan tekemään paperituotteita enimmäkseen itse. Kurssin voi tietysti käydä myös, vaikka olisi muuten vain kiinnostunut kalligrafiasta. Yleisön pyynnöstä tavalliseen kalligrafiaan keskittyvän kurssin voin mielelläni myös järjestää.

Jos kesken projektin iskee uskonpuute, voin suunnitella yhdessä kanssasi yksinkertaiset mallit, jotka on helppo toteuttaa

Myyn tietysti myös valmiiksi kirjoitettuja liitutauluja haluamallasi tekstillä.

Kurssini sisältää yli 20 kirjallista ohjetta, harjoitustehtäviä, sähköisiä dokumentteja, joista löydät kirjasintyyppejä, tärkeitä linkkejä ja suljetun Facebook-ryhmän, jossa näytän kerran viikossa videoilla miten kirjaimia ja koristeita voi pyöritellä.

Kurssi maksaa 49 euroa, ilmoittautua voi osoitteeseen annakristakonttinen@gmail.com ja kun laskusi on maksettu, saat salasanan materiaaleihin. Kurssi valmistuu elokuun alkuun mennessä.

Tiedossa on siis:

  • Kalligrafian perusopetusta
  • Liitutaulukirjoituksen alkeet ja hauskoja liitutauluihin liittyviä ohjelma- ja leikki-ideoita
  • Tietoa materiaaleista
  • Askarteluvinkkejä, ideoita ja suunnitteluohjeita
  • Shoppailuvinkkejä budjettitietoisille ja niille, joilla ei vielä kukkaronpohja näy
  • Vinkkejä, kikkoja ja hauskoja harjoituksia
  • Tietoa etiketistä, oikeinkirjoituksesta ja vähän kaikesta mihin olen päätäni hääkalligrafina hakannut