Osa 4. Väärennetty kalligrafia eli faux calligraphy

Jos et osaa kunnolla, huijaa väärennöksellä!

Väärennetty kalligrafia on yksi helpoimmista tavoista oppia tekemään näyttävää jälkeä. Mustien viivojen väliin jäävän tyhjän tilan voi värittää haluamallaan värillä. Silloin värivaihtoehtojakin on rajattomasti tai negatiivisen tilan voi värittää vaikka samalla värillä kuin reunatkin.

Kirjaimilla saa leikitellä ja väärennetty tyyli on mitä parhain tyyli leikkimiseen.

Harjoitus.
Tee pari viivaa, joiden välille kirjoittaa. Käsialasta riippuen kannattaa tehdä väleistä reilusti väljiä. Tee poikkiviivat 5-15 asteen kulmaan fiiliksen mukaan. Piirrä ensin lyijärillä kirjainten ääriviivat. Sen jälkeen lisää alaspäin meneviin viivoihin toinen viiva viereen. Kopioi väärennetyt kirjaimet tussilla ja kokeile vielä värittää viivojen välit jollain itseäsi puhuttelevalla värillä tai sillä mikä sattuu käteen osumaan.

Tarvikkeet

Väärennettyä kalligrafiaa varten tarvitset ohutkärkisen tussin, värillisiä tusseja tai puuvärikyniä ja aikaa harjoitteluun. Kun ensin oppii pienaakkoset, perustekstistä saa näyttävää ihan vain näyttävillä alkukirjaimilla ja kiehkuroilla.

Kehitin itselleni tälläisen järjestelmän. Harjoittelen aina ensin pyöreät kirjaimet, sitten ylä- ja alapidennykselliset, kapeat, tuplaleveät ja mutkittelevat sekä “ne muut” aina ryppäissä. Kun oppii tekemään nätin aan, muut menevät siinä perässä. Kun oppii tekemään ylä- ja alanätin kiehkuraisen been, muut menevät siinä perässä jne. Itse teen been jenkkiläisittäin nurinkurisesti, koska se vaan näyttää hauskemmalta mielestäni niin.

Väärennettyjen kirjainten pitää olla isoja

Muista tehdä kirjaimista riittävän isoja ja tee ne riittävän kauas toisistaan, että saat piirrettyä toisen viivan alasmenevien viivojen viereen. Säännöt on tässäkin samat:

Ylös ohuella viivalla. Alas paksulla viivalla.

Useimmiten ongelma on se, että tikkaa kirjaimet liian kiinni toisiinsa, jolloin toinen viiva ei enää mahdukaan mukaan. Kokeile tehdä tavallista korkeampia ja leveämpiä kirjaimia.

Väärennetty tyyli on mitä parhain alusta silmukoiden koon kanssa leikittelyyn ja tekstin kumpuilemiseen. Modernissa kalligrafiassa muutenkin muodoilla ja tyyleillä leikittely on sallittua. Jos ei aio opetella täysin oppineeksi kalligrafiksi kaikkine sääntöinen, minä sanon, että antaa mennä vaan. Tee sellaista mistä itse tykkäät. Onhan teidän häätkin teidän näköiset. Eikä kukaan tule napisemaan hääkutsusta, että se B-kirjain oli inasen liian paksu siinä kirjekuoressa.
Väärennetty kalligrafia pelittää monessa paikassa. Liitutaulutekstauksessa se toimii mitä parhaiten, kun viivojen välit värittää samalla värillä kuin ääriviivatkin.

Harjoittele ensin pieniä kirjaimia, kunnes olet kohtuullisen tyytyväinen. Kun lisäät kirjoitettujen sanojen alkuun isot kirjaimet, tyyli muuttuu kummasti paljon näyttävämmäksi.

Harjoituksia.

Tee isot ja pienet kirjaimet ensin erikseen kertaalleen.

Tee kaikki kirjaimet niin, että lisäät aina ison ja pienen kirjaimen vierekkäin.

Kirjoita mukavia sanoja väärennetyllä kalligrafialla tai vaikka seuraava suuri viisaus. “Happiness is a journey, not a destination.” – Buddha

Vieraslahjapussi on helppo tehdä spriitussilla suoraan paperipussin kylkeen. Rusetti päälle ja se on siinä.

Muista:

  • Tee isoja ja pyöreitä kirjaimia, että saat rinnakkaisviivat mahtumaan.
  • Pieni kenokulma tekee usein jäljestä tyylikkäämpää. Muistaaksesi pitää kaikki kirjaimet samalla tavalla kenossa, voit piirtää lyijärillä ohjausviivat.
  • Jos tämä tyylilaji ei kiinnosta, voit hypätä suoraan seuraavaan.

Pinterestissäni on myös upeita väärennöksiä.

Seuraava artikkeli. Osa 5. Italic ja Parallel Pen

.